Baka med barn: Så blir barnet mer självsäkert i köket
Att aktivera barn hemma, speciellt dagar när det är dåligt väder, kan vara en stor utmaning. En av våra favoritaktiviteter är att baka något gott tillsammans med barnen.
Det finns många bra anledningar till att involvera barnen i matlagningen; det ger bland annat en känsla av att man klarar av saker, skapar tidigt matglädje och introducerar barnet för nya smaker. Bakning är ett bra sätt att starta på, och från 4–5 års ålder kan de flesta barn delta aktivt.
Bakning har också ett visst moment av lärande i sig, eftersom det på många sätt är en kombination av matte och kemi. Barnet kommer i kontakt med olika måttenheter och lär sig färdigheter som hur viktigt det är att passa tiden i ugnen. Få saker är dessutom så spännande som att se hur en kladdig smet kan jäsa upp och förvandlas till en fantastisk kaka.
Bakning är också en aktivitet som stimulerar sinnena och ger barnet möjlighet till att träna på finmotoriken. Dessutom får ni ju en belöning till slut; något smaskigt som ni har bakat tillsammans.
Se till att det finns bra bakredskap och ordentlig arbetshöjd
Bakning blir extra roligt för barnet om det får möjligheten att använda redskap som kavel, visp, slickepott, formar och knivar. Du kan få tag i många matlagningsredskap som är specialanpassade för barn, till exempel ofarliga knivar. Ett bra alternativ kan vara en pizzaskärare i teflon. De är inte så vassa så att det är någon risk att barnet skär sig, men vassa nog till att skära degen.
Se också till att barnet får en stadig stol eller pall att stå på, så att det når upp till köksbänken.
Acceptera att det blir kladdigt
Att låta de minsta barnen få gå loss i köket innebär oftast att det blir lite extra söligt. Bli inte förvånad om du hittar mjöl på de konstigaste ställen i flera dagar efteråt. För att bakstunden ska bli kvalitetstid, utan för mycket stress, kan det vara klokt att ta fram förkläden och kläder som tål att bli smutsiga.
Det är också en fördel om du som förälder har en lite avslappnad inställning till kladdet. Att få lov att knåda degen, strö ut mjöl över hela köksbänken och blanda i mjölken så att det skvätter ut över kanterna, är en stor del av upplevelsen. Bakning ger barnen möjlighet att få använda sina händer och att känna på olika texturer. Detta är både lärorikt och roligt, så det bästa är att luta sig tillbaka och låta dem mysa.
Men även om det är tillåtet att söla lite är det också bra att lära barnen att bakningen inte är klar bara för att kakan är i ugnen. Efteråt kan du låta barnet få sin egen kökstrasa så att barnet kan hjälpa till att städa upp.
Resultatet blir kanske lite sådär för de minsta barnen, men avsikten är helt enkelt att de får lära sig att städningen efteråt också är en viktig del av matlagningen (och så slipper du kanske vara den som i framtiden alltid blir ensam kvar med all disk).
Fem bra tips för att undvika «katastrofbaket»
För att det ska bli en så trevlig upplevelse som möjligt, är det smart att fokusera mer på själva upplevelsen än på resultatet. Det kan hur som helst vara bra att försöka att undvika de allra värsta misstagen, efterkom det kan leda till att både du och barnet tappar intresset för att göra aktiviteten igen. Här är fem bra tips för att undvika «katastrofbaket»:
1. Börja med att läsa hela receptet noga. Det här gäller oavsett om du bakar tillsammans med barn eller inte, eftersom det är väldigt retfullt att komma till en punkt i receptet och upptäcka att du har glömt ett steg, eller att du saknar någon av ingredienserna.
2. Låt barnen få knäcka äggen i en mindre skål. Att få knäcka sitt första ägg är en milstolpe för barnen och absolut en glädje föräldrarna inte bör ta ifrån dem. Det kan dock vara svårt att knäcka ägget på ett sådant sätt att det inte hamnar en massa äggskal i smeten. Om barnet får knäcka ägget i en mindre skål först, kan du enkelt ta bort eventuellt äggskal innan det hälls i, eller ta ett nytt ägg.
3. Dubbelkolla alla mått. Att mäta mängderna är en viktig del av bakningen och något äldre barn gärna vill göra på egen hand. Se dock till att alltid dubbelkolla allt barnet mätt upp så att det stämmer med receptet, det är lätt hänt att förväxla deciliter med liter eller ta fel på strecken i litermåttet.
4. Börja gärna med lätta recept. Att baka tillsammans med barn behöver inte vara så komplicerat eller tidskrävande. Har du ett barn som är av den otåliga sorten räcker det kanske att ni första gången gör något så enkelt som muffins från en färdig mix, som du köper i affären.
5. Ge barnet en «pausuppgift». Ibland är det nödvändigt att den vuxna gör en del av receptet på egen hand eftersom det kan vara svårt att delegera vissa uppgifter. Det kan vara en aktivitet som inte är nödvändig för receptet, men som barnet kan få hålla på med en stund på egen hand. Till exempel att blanda ihop de olika ingredienserna väl, sortera redskapen, eller tala om hur många bullar ni har bakat. Barn tappar lätt tålamodet, så det kan vara bra att ha den här typen av uppgifter till hands.
Bakrecept som passar barn
Som utgångspunkt kan ni självklart baka vad som helst, men det kan vara svårt att inte lägga ribban alltför högt första gången. Välj ett recept som passar både dina och barnets färdigheter. Muffins, bullar, pepparkakor och andra småkakor är enkla att göra och något som faller de flesta i smaken. Här är några tips på vad du kan baka tillsammans med barn.
Grundrecept på söt deg
- 1 l mjöl
- 1 paket torrjäst/50 g jäst
- 3,5 dl mjölk
- 100 g margarin
- 1 ¼ dl socker
- 1 tsk kardemumma
Tillvägagångssätt: Smält margarin i en kastrull och tillsätt mjölk. Med torrjäst ska mjölken vara något varmare än 37 grader, annars jäser degen dåligt. Blanda övriga ingredienser i en bunke och tillsätt den värmda mjölken.
Knepet för goda, luftiga bullar ligger i hur man knådar, samt i jäsningen. Ju mer man knådar desto lättare blir degen att arbeta med. Gärna 8–10 minuter i bakmaskin, eller något längre för hand. Efterjäsningen, efter att degen har bakats ut, är den viktigaste jäsningen. Här kan man jäsa i allt från 40–60 minuter för bästa resultat.
Det här grundreceptet kan användas till det mesta, men barn gillar ofta att rulla egna bullar. Bullar gräddas mitt i ugnen i cirka 10–12 minuter, i 220 grader. Fyll gärna bullarna med choklad, russin, frukt och annat gott. Till sist kan ni dekorera med florsocker och strössel i olika färger. Roligt att göra, gott att äta!
Chokladmuffins – 10–12 stycken
Tillvägagångssätt: Rör smör och socker vitt. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, kakaopulver och bakpulver och tillsätt de torra ingredienserna och vätskan växelvis. Fyll muffinsformarna till två tredjedelar. Gräddas på 175 grader mitt i ugnen, i cirka 20 minuter. Dekorera med florsocker och strössel/nonstop/bär. Voila – dags att mysa! 😊
Yoghurtkaka
- 2,5 dl yoghurt
- 2 ägg
- 5 dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1,25 dl socker
- 1,25 dl rapsolja
- 1 msk rivet citronskal
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- Aprikos- eller apelsinmarmelad
Tillvägagångssätt:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Blanda ägg och socker i en bunke.
3. Blanda i rapsolja, yoghurt och rivet citronskal.
4. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker, en nypa salt och blanda ihop.
5. Klä en brödform med bakplåtspapper eller smöra en brödform med olja, och häll i smeten.
6. Grädda mitt i ugnen i cirka 35–40 minuter.
7. Pensla med varm aprikos- eller apelsinmarmelad och njut!
Microkarameller
- 100 g smör
- 4 msk sirap
- 4 msk socker
- 4 tsk kakao
- Frukostflingor (korn/müsli)
- Russin
- Kokos
- Solroskärnor
Tillvägagångssätt: Lägg smör, sirap, socker och kakao i en bunke som tål mikrovågsugn. Vrid till full effekt i cirka 50 sekunder, ta ut och blanda. Ställ tillbaka bunken och kör på full effekt i 2 minuter och 50 sekunder. Häll i frukostflingor, russin, kokos och solroskärnor tills smeten är lagom tjock. (smeten ska vara blöt/klibbig, inte torr). Häll smeten i små pappersformar, ställ kallt i 2–3 timmar.
Vi hoppas att du fått några bra recept och tips på hur du kan baka med barnen. Är du på jakt efter mer inspiration kan du läsa om sundare våfflor och andra tips till matsäcken här.
Är det en tråkig inomhusdag och ni känner för att göra något annat än att baka? Här får du tips på roliga inomhusaktiviteter för barn.
Sista inlägget på bloggen
Julverkstad: Tips till julklappar och julpynt som barn kan göra
Julverkstad är en mysig adventstidstradition för hela familjen. Här är några bra idéer för fina julklappar och julpynt ni kan pyssla tillsammans.
Julklappstips till barn
Har du ingen aning om vad du skall köpa tilll barnen i julklapp? Här är våra bästa tips på personliga och klassiska julklappar som varar länge och som barnen uppskattar.
Stickmönster för nybörjare: Pannband med namn
Vill du sticka något fint till ditt barn? Detta pannband med namn är ett perfekt stickprojekt för nybörjare.