Hoppa till innehållet
HemBloggSå här gör du såpbubblor

Så här gör du såpbubblor

Evigt roliga såpbubblor! Den klassiska utomhusaktiviteten som är lika roliga gång efter gång, och har underhållit flera generationer i lång tid. Det är så härligt med små förundrade ansikten som fascineras av svävande bubblor och detta är en typ av aktivitet som är en bra och underhållande tidstjuv för hela familjen.

Köpbubblorna du hittar på leksaksaffären och liknande är billiga och helt brukbara, men de tar slut så snabbt. Blandar du din egen såpbubblesmet kan du göra så mycket du bara orkar och hålla på hela dagen om du vill det. Vi har samlat några enkla recept för hemmalagade såpbubblor som vi hoppas att ni kan roa er med.

Ingredienser:

  • 3 liter vatten
  • 2 dl diskmedel
  • 0,5 dl glycerol (finns bland annat på apotek och hobbyaffärer)

Hemmagjort recept på stora såpbubblor

Gör så här:

Blanda ingredienserna väl i en balja eller hink, rör om ordentligt. Skapa därefter ett redskap att laga de roligaste såpbubblorna med. För att skapa en form kan du till exempel sätta ihop sugrör, eller använda något som ligger hemma; en rockring, galge, köksredskap tennisracket eller pepparkaksform. Bara fantasin sätter gränser!

Blandningen kan stå flera timmar eller över natten i en stängd behållare. Det finns flera olika recept som rekommenderar olika mängder av dessa ingredienser. Vilket som är bäst måste man nästan bara testa sig fram till. Vi har provat Forskarfabrikens recept och har fått stora, solida bubblor.

Vill du blåsa stora såpbubblor?

Med lite justering på mängdfördelningen kan du göra megastora bubblor!

  • 5 liter vatten
  • 2,5 dl diskmedel
  • 30 ml glycerol (finns bland annat på apotek och hobbyaffärer)

Såpbubblor med glycerol

Har du provat att laga såpvatten med vanlig handtvål eller diskmedel och upplevt att det är nästintill omöjligt att blåsa fina såpbubblor? Inte bara blir de väldigt små, de spricker också långt innan de träffar marken.

Trixet för att få till stora bubblor som vara länge är att tillsätta glycerol. Det är en färglös, trögflytande vätska som har egenskapen att lätt ta upp vatten och det är glycerol som gör att bubblorna blir starka. Glycerol får du köpt på de flesta apotek och används bland annat som tillsättning i hudkräm och tvål.

Stora såpbubblor och såpbubblor recept - hobby med barn

Hur gör man stora bubblor?

Du kan som vi redan nämnt använda många olika redskap för att blåsa bubblor. Fyller du en hink eller stor balja med såpvatten kan du göra gigantiska såpbubblor genom att böja till ståltråd eller en gammal galge i metall.

Det är inte nog om ni inte får till en perfekt rund form, det blir fina såpbubblor ändå. Men det kan vara smart att tvinna tråd, garn eller en tygremsa runt ståltråden så att såpvattnet fäster bättre. Du kan också doppa en tennis- eller badmintonracket i hinken, då får du många små bubblor på en och samma gång. Tar du bort vinyltråden i racketen får du också ett perfekt verktyg för att göra stora bubblor. Hur stora såpbubblor klarar ni av att göra?

Testa också att tillsätta lite karamellfärg eller vattenfärg i blandningen, då kan ni blåsa bubblor i alla regnbågens färger!

Såpbubblor som fryser till is

Det bästa klimatet för att blåsa såpbubblor är hög luftfuktighet, till exempel efter det har regnat. På dagar där luften är väldigt torr och varm kommer bubblorna dunsta bort väldigt snabbt.

Visste du att det också går att frysa såpbubblor? Detta är ett roligt experiment på vintern men det krävs att det är ordentligt kallt ute.

För att lyckas med att frysa såpbubblor kan det vara smart att sätta blandningen i frysen i minst 30 minuter. Genom att sänka temperaturen på själva blandningen kommer bubblorna frysa snabbare när de landat. Ta ut blandningen ur frysen och rör runt lite innan du tar med dig den ut.

För att bubblorna ska frysa måste ni blåsa dem på en kall yta, gärna av snö eller is. Sugrör är perfekta redskap för att blåsa såpbubblor som ska frysas.

Vad händer när bubblorna fryser?

Även om det kanske ser ut som det är det inte hela bubblan som fryser. Såpbubblorna består nämligen av tre olika lager; ett tunt lager vattenmolekyler är inklämt mellan två lager såpa. När man blåser bubblor ute i minustemperaturer ser det ut som att hela ytan fryser, men i verkligheten är det bara det lagret av vatten som blir till is. Detta beror helt enkelt på att det rena vattnet fryser vid högre temperaturer än såpvattnet.

Hur kallt måste det då vara för att man ska kunna göra bubblor av is? Enligt experterna bör det vara minst 13 minusgrader för att detta experimentet ska fungera, så det är bara att skynda sig ut när meteorologerna spår att vargavintern kommer.

Klara, färdiga, BLÅS 😃

Sista inlägget på bloggen