Stickmönster för nybörjare: Pannband med namn
Att sticka har tidigare mest förknippats med gamla tanter och mor- och farmödrar, men de senaste åren har detta verkligen ändrat sig. Idag är stickning en populär hobby som alla kan gilla, oavsett ålder eller kön.
Att sticka är en avslappnande aktivitet, men det är också en perfekt fritidssyssla för alla oss som gillar att ha något att pyssla med samtidigt som vi ser på tv eller lyssnar på radio. Som en bonus får man superfina produkter som man antingen kan behålla själv eller ge bort till andra. En annan fördel med att sticka är att du kan ta med dig din stickning överallt, något folk med en förkärlek för stickning ofta gör och gärna på de mest konstiga platser!
Genom sociala medier, som Instagram och Facebook, kan du möta andra stickintresserade och låta dig inspireras till nya kreationer. Den norska stickdesignern Scandiknit har de senaste två åren designat sina egna stickmönster som hon delar med sig av till andra ivriga stickare på sin hemsida.
Hennes bästa tips till nybörjare är att starta med små och enkla plagg, som till exempel mössor, halsdukar och pannband.
– På det sättet får man stickningen in i fingrarna och man ser resultatet väldigt snabbt, i motsättning till att starta med en tröja i vuxenstorlek. Jag tycker också att bemästringskänslan man får genom att sticka färdigt ett projekt kan vara motiverande till att fortsätta. Efter ett litet plagg eller två kan man fint gå över till ett större projekt. Man lär sig snabbt efterhand, säger hon.
Gratis stickmönster på pannband
Har du lust att komma i gång att sticka? Pannband med namn är ett fint och enkelt mönster för nybörjare, designat av Scandiknit. Ladda ner gratis stickmönster på pannband med namn här.
Detta mönster stickas i ganska tjockt garn och med tjocka pinnar som gör att plagget snabbt blir färdigt. Stickmönstret kommer i två varianter; du kan välja om du vill sticka pannbandet med resår eller med en stickteknik som kallas falska flätor. Resår är den lättaste varianten eftersom den bara innehåller räta och aviga maskor, i tillägg till att lägga upp maskor och maska av dem till slut. Dessa fyra grundläggande stegen är allt du behöver för att kunna sticka ett plagg.
Du kan själv välja om du vill dekorera pannbandet med ett namn eller ord. Bokstäverna sys på i efterhand med en dekorativ teknik som heter maskstygn. Det är en broderiteknik som kanske är okänd för många, men som är väldigt enkel att lära sig med hjälp av bildförklaringen som följer med stickmönstret på pannbandet.
Du måste såklart inte bara brodera bokstäver, här är det bara att släppa loss kreativiteten. Du kan till exempel brodera blommor, fotbollar, hjärtan, loggor, djur eller andra saker som barnet tycker är spännande.
Lära sig sticktekniker på nätet
Att sticka efter ett mönster kan först verka lite komplicerat, men det är lättar än man skulle kunna tro. Några vanliga förkortningar är: r = rätmaska, a = avigmaska, v = varv.
Så småningom kommer du lära dig stickningsspråket och kan börja på mer avancerade projekt. Om du skulle fastna i ett mönster finns det massor av hjälp därute. Om du inte känner någon som kan sticka kan du till exempel fråga om hjälp i garnaffärer eller ta kontakt direkt med designern, om det finns möjlighet för det. De flesta stickentusiaster hjälper gladeligen till för att andra ska kunna ta del av denna fina hobby.
YouTube är en guldgruva för alla som önskar att lära sig att sticka, eller som vill bli bättre på det. Här finns ändlöst med videor som visar dig allt från grundläggande sticktekniker, som hur du lägger upp maskor, till mer komplicerade mönster och tips på hur du kan lära dig att sticka snabbare.
Fin stickinspiration till nybörjare
Har du fått fnatt på stickning men behöver inspiration på vad du ska sticka? På nätet finns det massor av fin inspiration på nya stickprojekt. Stickade plagg som mössor, sjalar och halsdukar i fina färger, och gärna i varm och mjuk ull, är utmärkta projekt för nybörjaren.
Balaclava, en slags modern version av rånarluvor, har varit en stor hit hos stickare i sociala medier det senaste året. Det är en mössa som är ser ut som en luva och som kan användas under skidhjälmen i skidbacken eller bara som den är. Att sticka en balaclava är ett fint projekt för den litet mer vana stickaren.
Ivriga nybörjare kan snabbt få slut på idéer på vad de ska sticka härnäst, det finns ju en gräns för hur många pannband och mössor en familj egentligen behöver. Som tur är uppskattas alltid hemstickat som julklapp eller födelsedagspresent, det blir ju också litet mer personligt. Tips på stickade presenter som alltid gillas är raggsockor, grytlappar, tvättlappar, handdukar, sittunderlag och vantar.
Stickningsglädjen kom snabbt
Som med allt nytt man lär sig kan det gå lite trögt med stickningen i början. Låt dig inte avskräckas av maskor som tappas eller att du plötsligt upptäcker ett fel flera varv senare, när du hittar stickningsglädjen kommer du snabbt förbättra din skicklighet.
Stickaren Scandiknit är själv ett bevis på detta när hon berättar att det bara är fyra år sen hon lärde sig att sticka.
Inspirationen till att skapa sina egna designs kom när hennes 3-åriga styvdotter önskade sig en rosa tröja med en bild på deras hund på. När hon inte hittade ett passande mönster bestämde hon sig för att prova sig fram och göra sitt eget. Efter att hon lagt ut bild på tröjan på Facebook sick hon snabbt flera frågor om mönstret var till salu.
– Efter det har det bara bollat på sig och kreativiteten har blomstrat. Nu kommer idéerna fortare än jag hinner sticka. Några mönster har jag gjort tillsammans med väninnor och några har jag gjort själv. Att jag inte har stickat så länge tror jag bara är en fördel i designvärlden eftersom jag tror det bidrar till att göra stickmönstren mer anpassade till nybörjare, säger hon.
Hur märker man hemstickat?
Efter att ha spenderat många timmar med att sticka ett plagg är det extra surt om det skulle försvinna. Kom därför ihåg att märka de stickade plaggen med namnlappar. Det bästa sättet att fästa namnlappar på är att sätta dem på tvättrådslappen i plaggen. Men eftersom det inte är möjligt på hemstickade plagg är stryklapparna från Filur Namnlappar det bästa alternativet.
Detta är namnlappar som kan strykas direkt på plagget genom att använda ett strykjärn. Våra stryklappar sitter som gjutet på alla plagg gjorda av ull och bomull, de passar därför väldigt bra på dina hemstickade plagg. Kom bara ihåg att olika garntyper tål olika temperaturer, det kan därför vara smart att testa att stryka fast en stryklapp på en provlapp du gjort av ditt garn, eller använda ett bomullsband som du stryker namnlappen på för att sedan sy fast bandet i plagget. Om du använder dig av ett bomullsband kan du dessutom få bort lappen igen om du skulle önska det.
Stryklapparna kan också, precis som våra andra namnlappar, designas hur du vill med olika färger och motiv. I webbshopen har vi nu också fått flera fina motiv med garnnystan och stickor. Ta en titt – kanske hittar du en ny favorit.
Tre stickningstips till nybörjare
Var inte rädd att göra fel. I början kommer du nog att göra en del nybörjarfel, men det är bara bra träning. Repa upp maskorna tillbaka till där du gjorde fel och starta om. Om du är missnöjd med ett plagg du har stickat färdigt är det bättre att repa upp än att bara låta plagget ligga. Kom ihåg att du kan använda garnet igen till ditt nästa stickningsprojekt.
Välj gärna ett billigare garn i början. Även om det kan vara svårt att motstå alla de fina garnnystanen i affären kan det i början vara smart att inte lägga allt för mycket pengar på dyrt garn. Verkligheten är att dina första projekt inte kommer vara ”värda” de dyraste garntyperna. Allt eftersom du blir skickligare på att sticka och du tar dig an stora projekt kan det i längden löna sig att köpa dyrt garn, som ju ofta har litet bättre kvalitet.
Välj stickprojekt där du kan utveckla dig. Leta efter stickmönster som erbjuder en eller två nya utmaningar, på så sätt förbättrar du hela tiden din teknik. Men se till att du inte väljer ett mönster som är alldeles för komplicerat, då kan du istället bli frustrerad och inte klarar av att sticka färdigt ditt projekt. Innan du börjar på ett större projekt med sticktekniker du aldrig använt innan kan det vara en god idé att testa tekniken på en provlapp. Ta fram det billiga garnet du använde i början och sticka några varv med den nya metoden så att du bemästrar den och förhoppningsvis kan undvika större fel senare.
Scandiknit har många supersöta stickmönster för barn. Kolla in dem här.
Sista inlägget på bloggen
Julverkstad: Tips till julklappar och julpynt som barn kan göra
Julverkstad är en mysig adventstidstradition för hela familjen. Här är några bra idéer för fina julklappar och julpynt ni kan pyssla tillsammans.
Julklappstips till barn
Har du ingen aning om vad du skall köpa tilll barnen i julklapp? Här är våra bästa tips på personliga och klassiska julklappar som varar länge och som barnen uppskattar.
Det här behöver du till förskolestarten
Förskolestarten innebär en stor förändring i barnets liv och som föräldrar önskar vi göra övergången så smidig som möjligt. Här är en översikt över vad barnet behöver till förskolestarten.